Magyar-Finn Társaság

Köszöntjük honlapunkon

Magyar és finn szakácstanulók szakmai tapasztalatcseréje

  nyomtatási kép


2002 őszén a finnországi Kajaani város - vendéglátó szakképzéssel foglalkozó - iskolája olyan hazai szakképző intézményt keresett, ahol szakács tanulói külföldi szakmai gyakorlatukat eltölthetik. Egyesületünk és a Megyei, Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézet (MPKKI) közösen vállalta a közvetítő szerepet, s az eredmény nem is váratott sokáig magára: a szabolcs-szatmár-bereg megyei vásárosnaményi Lónyay Menyhért Szakközép- és Szakképző Iskola hamar felismerte a kínálkozó lehetőséget. Az iskola igazgatója, Tóth Lajos a felkérésre habozás nélkül igent mondott, hiszen évek óta dédelgetett vágya volt az iskolának egy ún. testvériskolai kapcsolat valamely európai ország hasonló jellegű szakképzést folytató intézményével.

Ilyen előzmények után a vásárosnaményi és a kajaani szakképző közösen pályázott az Európai Unió országai által létrehozott pénzügyi alapból működtetett "LEONARDO Program"-ban. A sikeres pályázat eredményeként 2004. március 17. és április 8. között nyolc finn diák tanult és vendégeskedett a Bereg "fővárosában". A diákoknak és tanároknak megérkezésük napján ünnepélyes fogadtatásban volt részük. Az iskolaigazgató üdvözlő szavai után a Diákönkormányzat finn nyelvű köszöntője hangzott el, majd az iskolai kórus elénekelte a finn himnuszt. Végül igazi magyar ételeket szolgáltak fel vacsoraként a pincértanulók. Az ezt követő napok komoly munkával teltek: a diákok megismerkedtek a magyar és tájjellegű ételekkel, valamint elsajátították a szabad tűzön készíthető ételek speciális technológiáját. Meglátogatták a város három melegkonyhás éttermét és megfőzték a konyhafőnök ajánlatát. Egyik alkalommal a diákok jellegzetes finn ételeket készítettek ízelítőt adva a finn gasztronómiából. A szakmai program befejezéseként a tanulók önállóan főzték meg azt a menüsort, amit ők állítottak össze az általuk legjobban kedvelt magyar ételekből. A magyarországi szakmai gyakorlatot az anyaiskola teljesített szakmai modulként elismeri.

Természetesen a hétvégeken jutott idő a pihenésre és kikapcsolódásra is. A vendégdiákok szombatonként a szatmár-beregi térség népi iparművészetével, ipari és egyházi műemlékeivel ismerkedhettek meg. A három hetes program végén, elutazásuk előtt megtekintették Budapest nevezetességeit és a Budapesti Gazdasági Főiskola Alma Mater Éttermét. Búcsúzásul valamennyien azt mondták, hogy életre szóló gasztronómiai élményekkel és tapasztalatokkal térnek haza Finnországba. Reményeink szerint az ősszel Kajaaniba utazó lónyay-s diákok is hasonló érzésekkel érkeznek majd haza Vásárosnaményba.

Nyíregyháza, 2004. ősz

a szakmai igazgatóhelyettes Májer Ibolya beszámolója alapján
készítette
Zajácz Mónika
(NyMFBE elnöke)



A hozz?sz?l?shoz regisztr?ci? sz?ks?ges !